Handleiding scanapparatuur Paylogic - Online

Welkom in de handleiding voor online scanapparatuur. Het grote voordeel van online scannen is het feit dat alle scandata meteen opgeslagen worden in de backoffice. Ook heb je de mogelijkheid om verder te gaan met uw online verkoop terwijl u scant.

NOTE: De scan software is niet bruikbaar met Apple besturingsystemen.

Wanneer je problemen ondervindt of tegen vragen aanloopt tijdens het scannen, verwijzen wij graag naar de ‘Troubleshoot’ pagina’s aan het einde van dit artikel.

Stap 1: Maak een scanware gebruiker aan

Wanneer je de online scan methode wilt gebruiken, moet je allereerst een Scanware gebruikersaccount aanmaken. Hiervoor gaat u naar 'Beheren' > 'Scan & Ticketware' > 'Scanware gebruikers'.

Wanneer je klikt op 'Maak een nieuwe scanware gebruiker aan', word je naar de volgende pagina aan de backoffice geleidt.

Je kan zo veel Scanware accounts aanmaken als u wilt.

Stap 2: Scanware machtigingen

Ga nu terug naar je evenementenpagina en klik op 'Scanware machtigingen'. Hier kan je de scanware instellingen invullen. Welke producten kunnen gescand worden door welke scanware gebruiker? Voor elke scanware gebruiker kan je hier aangeven welke soort tickets zij kunnen scannen.

Bijvoorbeeld: Wanneer je meer dan twee ingangen heeft, kan je ervoor kiezen om verschillende scanware accounts aan te maken voor de verschillende ingangen. Dit geeft je de mogelijkheid om controle te houden over je eigen tickets en over de mensenmassa.

We adviseren je nadrukkelijk om gebruik te maken van een "Supergebruiker". In het geval dat je een supergebruiker hebt aangemaakt, kan je nadat je bent ingelogd nog steeds kiezen welke producten gescand kunnen worden door deze supergebruiker.

Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan.

Stap 3: Download de Paylogic Scanware

Voor online scannen moet je gebruik maken van de Paylogic Scanware. Deze kan je downloaden in de backoffice. Ga terug naar het dashboard en klik op 'Documentatie'.

Download nu het Paylogic Scanware bestand.

Stap 4: Login

Wanneer je de Scanware hebt geïnstalleerd, zie je het volgende programma:

Log in met het account dat je hebt aangemaakt in stap 1. Selecteer backoffice (V2) als server. Wanneer dit niet werkt, vul dan api.paylogic.nl in.

Stap 5: Maak een scannernaam aan

Nadat je bent ingelogd zal Scanware je vragen om een scannaam aan te maken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor "scanner 1", "scanner 2", "scanner 3" etc. Selecteer het evenement en klik als laatste op 'Begin met scannen'.

Stap 6: "Bliep" en lichtsignaal

Zorg ervoor dat de scanapparatuur altijd een "bliep" of een klein lichtsignaal geeft terwijl je scant. Hieraan kan je zien dat het ticket geaccepteerd is. Als dit niet het geval is zijn er een paar mogelijkheden:

- Geen ticket voor dit evenement
- Betaling is niet afgemaakt of mislukt
- Ticket is al eerder gescand
- Barcode ongeldig of error
- Ticket wordt niet geaccepteerd door deze scanner

Stap 7: Rapporten

Log in in je Backoffice account op backoffice.paylogic.com. Klik op 'Rapporten' en vervolgens op 'Aangepast'. Aan de linker kant van het scherm zie je verschillende opties. Je kan nu kiezen voor statistieken voor elk ticket-type, of voor elke scanner/ingang.

Troubleshoot

Scanner bliept maar het scherm verandert niet van kleur

De meest voorkomende reden is de cursor in het tekstveld onderaan in Scanware. Zonder deze cursor is de scanner niet in staat de barcode in het veld te typen. Zie de USB-scanner als een speciaal toetsenbord voor barcodes: het moet ergens kunnen typen.

Zoek/Scan op ordernummer

Wanneer je alleen een ordernummer hebt, kan je de complete order scannen (onthoudt: alle e-tickets van deze order zullen gescand worden). Ga naar 'Scan' > 'Scan op ordernummer' en voer het ordernummer in. Je kan nu zien hoeveel geldige tickets er nog zijn binnen deze order. Wanneer je bevestigt, moet je altijd een paar seconden wachten om zeker te weten dat de tickets niet al gescand zijn (wanneer dit wel het geval is verschijnt er een pop-up).

Zoek/Scan op naam

Wanneer iemand zijn tickets is vergeten/verloren is het mogelijk om te zoeken op naam. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de hele order te scannen (onthoudt: alle tickets binnen deze order zullen gescand worden). Check altijd eerst de persoonsgegevens door te vragen naar een paspoort of een ander identiteitsbewijs voordat je gaat scannen op naam. Ga naar 'Scan' > 'Op naam' en selecteer 'Frontoffice' en 'Ticketware' om de complete lijst te zien van mensen met een geldig ticket. Voer de naam in om te zoeken naar de juiste order en klik op 'Scan'. U ziet hoeveel geldige tickets er nog zijn binnen deze order. Wanneer je bevestigt, moet je altijd een paar seconden wachten om er zeker van te zien dat de tickets niet al gescand zijn (wanneer dit wel het geval is verschijnt er een pop-up).

Barcode niet leesbaar

Wanneer de scanner de barcode niet goed leest, is het ook mogelijk om de barcode handmatig in te voeren in Scanware door simpelweg het nummer in te toetsen (12 of 13 cijfers) dat onder de barcode staat. Dit doe je in hetzelfde veld als de USB-scanner (onderin in Scanware, naast 'Scan'). Nadat je de barcode hebt ingetypt klik je op 'Scan'.

Hiernaast bestaat de mogelijkheid dat te barcodes foutief gelezen worden door hardware instellingen in de USB-scanner. Deze instellingen kunnen gereset worden middels onze reset-barcode.

Stap 1: Sluit de scanner aan

Voor het scannen van de reset-barcode dient de scanner enkel aangesloten worden op een PC of laptop middels een USB poort. Er hoeft niet ingelogd worden op Paylogic Scanware.

Stap 2: Scan de barcode

Scan onderstaande barcode. De scanner zal nu een meervoudig piepende toon laten horen. De scanner is nu gereset.