Creëer een Google Analytics 4 Funnel

Met Funnel exploration in Google Analytics 4 kun je de stappen visualiseren die jouw gebruikers nemen om een ​​taak te voltooien en snel zien hoe goed ze slagen of falen bij elke stap. Hoe gaan jouw fans bijvoorbeeld door een Paylogic Shop en worden ze kopers?

In deze stappen leggen we je uit hoe je een funnel kunt opzetten voor een enkele Paylogic Shop of voor meerdere shops tegelijk, wat handig kan zijn als je dezelfde GA4-measurement-ID voor veel verschillende evenementen gebruikt.

Funnel voor één Paylogic Shop

1. Wanneer je op de startpagina van uw GA4-property bent, selecteer 'Explore' in de menubalk aan de linkerkant.

2. Kies in het volgende scherm voor ‘Funnel Exploration’.

1. Je wordt naar het volgende scherm geleid en ziet dat Google al enkele stappen heeft ingevuld. Verwijder deze stappen.

2. Klik op de schakelaar 'MAKE OPEN FUNNEL', zodat deze is ingeschakeld.

3. Klik nu op het potlood pictogram in het gedeelte 'Steps'.

4. Hier kun je alle verschillende stappen van het koopproces in een Paylogic Shop toevoegen. Als voorbeeld nemen we onze demo Shop: https://shop.paylogic.com/094a04f823654cb3a7c2cd39386546b9/tickets . Onze Shops hebben een paar standaard stappen die elke shop heeft (toevoegen aan winkelwagen, shopping cart pagina, checkout pagina, aankoop), maar zoals je wellicht weet kun je zelf ook pagina's aan de shop toevoegen of zelfs een vragenlijst toevoegen die kan worden bekeken in de demoshop.

5. Als eerste stap voegen we de landingspagina van de shop toe, in dit geval https://shop.paylogic.com/094a04f823654cb3a7c2cd39386546b9/tickets . Doe dit als volgt:

• Geef de stap een naam, zoals bijvoorbeeld de naam van de pagina. In dit geval 'Tickets'.

• Klik op ‘Add new condition’.

• Selecteer 'Evenementen' en klik vervolgens op 'page_view'.

• Klik nu op de knop 'Add Parameter', selecteer 'Other' en klik op 'page_location'.

• Er wordt een venster geopend voor de regels van de page_view.

• Voeg de URL van uw bestemmingspagina toe in het lege veld.

• Klik op 'Apply'.

1. Je hebt je eerste stap gemaakt. De rest van de stappen kunnen op dezelfde manier worden uitgevoerd. Als voorbeeld zie je hieronder dat voor de demoshop de stappen er als volgt uit zouden zien:

1. Bevestig je stappen door rechtsboven op 'Apply' te klikken.

2. U heeft met succes uw funnel gemaakt en ziet de gegevens aan de rechterkant.

Funnel voor meerdere Paylogic Shops

Een funnel voor meerdere Paylogic Shops kan handig zijn als je één GA4 meting ID voor veel verschillende events tegelijk gebruikt. Bijvoorbeeld voor clubs of concertzalen, waar elke shop dezelfde opzet en hetzelfde aantal pagina's heeft.

1. Wanneer je op de startpagina van uw GA4-property bent, selecteer 'Explore' in de menubalk aan de linkerkant.

2. Kies in het volgende scherm voor ‘Funnel Exploration’.

3. Je wordt naar het volgende scherm geleid en ziet dat Google al enkele stappen heeft ingevuld. Verwijder deze stappen.

4. Klik op de schakelaar 'MAKE OPEN FUNNEL', zodat deze is ingeschakeld.

5. Klik nu op het potlood pictogram in het gedeelte 'Steps'.

6. Hier kun je alle verschillende stappen van het koopproces in een Paylogic Shop toevoegen. Als eerste stap voegen we de landingspagina van de shops toe. Doe dit als volgt:

• Geef de stap een naam, zoals in dit geval bijvoorbeeld ‘Discovery’

• Klik op ‘Add new condition’.

• Selecteer 'Evenementen' en klik vervolgens op 'page_view'.

• Klik nu op de knop 'Add parameter', selecteer 'Other' en klik op 'page_location'.

• Er wordt een venster geopend voor de regels van de page_view. Wat je wilt doen, is ervoor zorgen dat je alleen pagina's met producten opneemt en geen pagina's van andere stappen of andere toepassingen dan de shop. Selecteer daarom als voorwaarde ‘does not contain’ en vul in het lege waardeveld ‘shopping-cart’ in.

• Klik op 'Apply'.

• Herhaal dit voor ‘checkout’ en ‘account’, zodat je 3 voorwaarden hebt voor je eerste stap.

1. Als stap 2 kun je ‘Add to Cart’ toevoegen, dit is de gebeurtenis wanneer een fan een product toevoegt aan zijn winkelwagentje in een shop.

• Klik op ‘Add new condition’.

• Selecteer 'Evenementen' en klik vervolgens op 'add_to_cart'.

1. Stap 3: Shopping Cart -> page_location contains /shopping-cart.

2. Stap 4: Checkout -> page_location contains /checkout.

3. Stap 5: Purchase -> page_location does not contain account.

4. Bevestig je stappen door rechtsboven op 'Apply' te klikken.

5. Je hebt met succes jouw funnel gemaakt en ziet de gegevens aan de rechterkant.